I över 50 år har Stiftelsen Idre Fjäll varit en ledstjärna för naturnära rekreation och hållbar sysselsättning. Vår året runt-anläggning, omgiven av storslagen fjällnatur och nationalparker, erbjuder en plats för avkoppling och äventyr. Sedan 1965 har vi främjat friluftsliv och turism på ett ansvarsfullt sätt. Med stolthet och engagemang ska vi fortsätta vara en tillflyktsort för sommar- och vintergäster som söker naturupplevelser – i minst 50 år till.
Som stiftelse återinvesterar vi allt överskott för att fler ska få uppleva och värna om naturen. Genom samverkan växer vi hållbart och i harmoni med vår omgivning.
Idre Fjäll 2037
Allt fler längtar efter riktiga fjäll, vildmark och en aktiv semester. Vi på Stiftelsen Idre Fjäll förbereder oss för att möta behovet av naturnära upplevelser.
Att bygga ut kan tyckas kontroversiellt, men vi ser hur fler söker sig till vår storslagna fjällvärld. Vi vill att ännu fler ska kunna uppleva den på ett ansvarsfullt sätt. Vår lilla markplätt, omgiven av över 270 000 hektar nationalparker och naturskyddsområden (drygt 370 000 fotbollsplaner), har vi stolt hjälpt till att tillgängliggöra sedan 1965.
För att möta framtidens besöksantal utvecklar vi fram till 2037 tusen av våra 1400 hektar mark till nya boenden, utökade skidområden, aktivitetszoner samt cykel- och vandringsleder.
Vår vision skapar fler arbetstillfällen och håller bygden levande för kommande generationer. Samtidigt ger vi fler möjligheten att uppleva vår orörda vildmark och bli dess ambassadörer.
Vi satsar också på fördjupade samarbeten med aktörer och intressenter i närområdet. Tillsammans vill vi göra det enkelt och inspirerande för alla att ge sig ut i naturen på ett hållbart och ansvarsfullt sätt.
Idre Fjäll 2037
Här ser du en översikt av vår fortsatta utveckling. Planen är ett levande dokument som utvecklas över tid tillsammans med myndigheter, samhälle, gäster och utifrån omvärldsförutsättningar.
Det samlade värdet på investeringar i boende, servicebyggnader, skidåkning, cykel och infrastruktur till 2037 uppskattas till cirka 7,7 miljarder kronor. För Stiftelsen Idre Fjäll rör det sig om cirka 1,2 miljarder kronor.
Vi vill möjliggöra för fler att komma närmare naturen och bygger därför ut vårt boende med nya områden, samtidigt som vi rustar upp och delvis förtätar befintliga områden. Planen möjliggör för upp till 21.000 nya bäddar, som kommer byggas i etapper utifrån efterfrågan.
Vår kärna har alltid varit skidåkning, vilket speglas i planen för Idre Fjäll 2037. Med cirka 20 nya nedfarter, nya stolsliftar, en gondollift och ytterligare 8 mil längdskidspår, ser vi fram emot att ge nya generationer en härlig skidupplevelse på vårt fjäll.
Idre Fjäll har alltid erbjudit ett stort aktvititetsutbud året runt och vi vill fortsätta i samma anda. Vi kommer bland annat utveckla fler cykelleder och förbättra Skills Area. År 2022 invigdes det nya aktivitetsområdet utomhus – med bland annat ett nyrenoverat utomhusbad, klättervägg, padelbanor, utegym och andra ytor som väcker rörelseglädje hos barn och vuxna.
Cykelbana för alla nivåer och cykeltyper
Vintern 2022/2023 fick Stiftelsen Idre Fjäll stöd från Tillväxtverket för att skapa "Straight Rhythm" – en 350 meter lång och 4 meter bred bana i svag sluttning. Den har harmoniska pucklar och är utformad för undervisning, utveckling och nöje. Banan passar alla åkare, inklusive armcyklar och rullstolar.
Vid låg hastighet klassas den som blå, där åkare kan rulla utan utmaningar. Målet är att klara hela sträckan utan broms och hålla båda hjulen på marken. Nästa steg är att rulla på bakhjulet mellan pucklar för att hantera hinder.
Hoppsektionerna – step-up, step-down, dubbelhopp, trippelhopp, platåhopp och "dragons-back" – kräver skicklighet och bör utföras försiktigt, gärna med instruktör. För att klara alla hopp och nå röd nivå krävs högre hastigheter och korrekta landningar.
Banan har även en "golden line" för de mest avancerade åkarna.
Under vintern packar Idre Fjäll snö på banan för att skapa en enklare ski-cross-bana för träning av timing och pumpteknik.
Mindre köer – mer skidåkning
Vintern 2023 invigde vi Sydgondolen och öppnade nya nedfarter samt en släplift. Det betyder fler åk, kortare köer och ännu bättre skidupplevelser.
Sydgondolen har tre stationer: dalstationen vid foten av Syd, mellanstationen vid Västbranten och slutstationen vid restaurang Utsikten på toppen. Liften består av 80 gondoler med plats för 10 personer vardera och kan transportera upp till 3000 personer i timmen. Resan till toppen är 2200 meter lång och tar cirka 10 minuter.
Två nya nedfarter har skapats i anslutning till gondolen. De startar vid avstigningen och slutar vid dalstationen, med en lutning som går från röd nivå i början till blå i slutet.
Hur vill du att Idre Fjäll ska utvecklas? Har du funderingar kring planen? Skicka gärna ett mejl med dina frågor eller idéer – vi vill gärna höra dina tankar! Planen är ett levande dokument, och ditt engagemang gör skillnad.